TENGOK JANGAN TAK TENGOK

Rabu, 24 Februari 2016

VITAMIN B COMPLEX

Assalamualaikum,

Kita bertemu lagi yea pembaca setia Blog Cik Iza...harap masih ada yang sudi menjenguk blog ni walaupun suatu ketika dulu tuan punya blog menyepikan diri......

Kali ini sempena petang-petang ni, Cik Iza teringin pulak nak cerita tentang B-Complex, lama dah tak cerita pasal ni, Cik Iza guna kan B-Complex ni sebagai penenang jiwa, ehhhhhhh jangan salah faham dulu, bukan lah ubat penenang....salah satu khasiat B-Complex ini ialah mengurangkan stress, jadi bila kita stress macam-macam lah boleh terjadi, kita yang selalunya sopan, ayu gitew tetiba jadik singa jadian, stress punya pasal lah kan....sementelah zaman sekarang ni, dengan agenda politiknya, dengan karenah orang sekelililing, dengan masalah kawan-kawan, jiran tetangga pendek kata, he he he pendek yang kata bukan Cik Iza yang kata ha ha ha, sekurang-kurangnya dengan ada supplement boleh lah kita mengurangkan sedikit stress tu, malah bukan stress aja, boleh mengurangkan tekana-tekanan yang lain....bila kita tak stress hidup pun gembira....yeay yeay....

Cerita banyak pun tak guna, meh sini kita baca tentang B-Complex, bukan Cik Iza saja reka tau, ada kat website official Shaklee nih...

B-Complex

Spektrum Penuh Lapan Jenis Vitamin B

 
Vitamin B untuk Kesihatan yang Baik
 
Adakah bekalan Vitamin B anda mencukupi? Tekanan harian, pengambilan alkohol dan sesetengah ubat preskripsi boleh menyumbang kepada risiko kekurangan vitamin B. Vitamin B memainkan peranan penting dalam keseluruhan fungsi tubuh, daripada sintesis DNA hinggalah kepada metabolisme untuk penghasilan tenaga.
 
B-Complex
 
Shaklee B-Complex membekalkan spektrum vitamin B yang lengkap dalam kuantiti yang seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh anda.
Perbezaan Shaklee Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten B-Complex dilengkapi sistem pengangkutan nutrient berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting - asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang pada bayi yang baru lahir.
 

Sumber Vitamin B Kompleks

Vitamin B1 (tiamin). Termasuk ke dalam vitamin B kompleks. Vitamin ini bisa ditemukan dalam sereal (padi, gandum)kacang-kacangan seperti lentil, almond, sayuran berdaun hijau seperti bayam, selada, kubis, asparagus. Sdangkan dari sumber hewani bisa didapatkan dari, ikan, telur, susu, dan daging.
 
Vitamin B2 (Riboflavin. Beberapa sumber terbaik riboflavin adalah ayam, ikan, telur, kacang-kacangan (seperti kacang polong dan lentil. Susu, yoghurt dan keju juga kaya akan riboflavin. Dari sumber nabati sayuran berdaun hijau seperti bayam, brokoli, asparagus, dan sereal juga menyediakan sejumlah besar riboflavin untuk kesehatan.
 
Vitamin B3 (Niacin). Banyak ditemukan pada ayam, salmon dan ikan seperti tuna dan salmon. Sedangkan bagi para vegetarian bisa mendapatkan sumber niacin dari kacang-kacangan, pasta dan gandum utuh.
 
Vitamin B6 (piridoksin)makanan seperti kentang, kacang-kacangan, daging merah, unggas, telur dan sereal mengandung sangat tinggi vitamin B6
 
Jadi, kita memerlukan banyak jenis kekacang, sayuran, sumber daging untuk memenuhi keperluan B-Complex, untungnya Shaklee dah satukan dalam bentuk tablet jadi tugas kita semua hanyalah contact Cik Iza (ewah....tak adalah, hubungi pengedar Shaklee yang terdekat, order aja B-Complex ini, bila barang sampai....ambil air, buka botol, telan pil minum air, hmmmmmm dah dapat khasiat...mudah bukan?
 
TAPI.....ADA TAPINYA.........
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
 
jadi, kawan-kawan semua jangan lah anggap vitamin/supplement semua ini macam ubat kat klinik yang sekali telan dah baik...makan masa bergantung pada system tubuh masing-masing, kadang-kadang kita sendiri tak perasan apa kesannya, sebab kita dah sihat...maklum kita ni dah lumrah, bila sihat kan eksen...segak aja jalan...tup tup ingat balik, oooo makan ni kot, itu kot....apa-apa pun, kita hanya lah berikhtiar, hanya Allah yang menentukan segalanya...Inshaallah...Aaminn...
 
sumber dari :- SHAKLEE, DUNIA FITNESS
 
Salam Sayang dari Cik Iza,
Pengedar Shaklee
ID:906325/017-7365931
 
 
Catat Ulasan