TENGOK JANGAN TAK TENGOK

Isnin, 13 Mei 2013

VITAMIN UNTUK ANAK ANDA

Pada masa pertumbuhan, pengambilan nutrisi anak sangat penting. Salah satu pengambilan nutrisi yang tak boleh ketinggalan adalah vitamin. Zat yang satu ini sangat diperlukan oleh tubuh, terutama oleh anak-anak. Salah satu vitamin yang tak boleh diambil ,mudah adalah Vitamin B kompleks. 

Vitamin ini dulu hanya dikenali sebagai Vitamin B saja (seperti Vitamin C atau Vitamin D). Tapi, pada beberapa kajian selanjutnya, ternyata masing-masing jenis Vitamin B mempunyai komposisi yang berbeza. 

Sekarang pun Vitamin B dibahagikan kepada beberapa seperti B1, B2, B3, B6, dan B12.


Manfaat yang diberikan vitamin B Kompleks bagi tubuh sangat pelbagai. Bagi anak kita yang sedang dalam masa pertumbuhan fizikal mahupun otak, Vitamin B Kompleks membantu merangsang pertumbuhan, meningkatkan kemampuan berfikir, dan memberikan tenaga tambahan. Vitamin B Kompleks juga menjadi perlindungan bagi anak kita dari ancaman penyakit.

Tak hanya itu, Vitamin B Kompleks juga diperlukan untuk menjaga dan merawat kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut. Pertumbuhan bahagian-bahagian tersebut boleh dijadikan indikasi kesihatan anak kita. Jika mata, kulit, kuku dan rambut anak kita sihat dan bagus, anak kita biasanya dalam keadaan sihat. 

Vitamin B Kompleks juga bermanfaat sebagai nutrisi anti stres. Ianya juga penting untuk menghasilkan dan melakukan perbaikan sel darah merah. Tak hanya itu, Vitamin B Kompleks juga mampu meningkatkan pengeluaran sel darah putih sehingga daya tahan tubuh meningkat.

Alasan lain mengapa Vitamin B Kompleks sangat disyorkan kepada kanak-kanak kerana vitamin B kompleks juga berfungsi membantu membawa oksigen ke seluruh tubuh, juga ke otak.

Lantas apa manfaat Vitamin B Kompleks ini bagi tubuh anak kita? 


Kekurangan peredaran oksigen ke otak akan menurunkan kepekatan. Dengan penggunaan Vitamin B kompleks, daya konsentrasi akan meningkat. Mengingat sangat beragamnya manfaat Vitamin B Kompleks, sangat dianjurkan untuk memberikan pengambilan Vitamin B Kompleks kepada si kecil. 

Berikut ini beberapa sumber makanan yang mengandungi Vitamin B:

Vitamin B1 (Thiamine): Gandung, daging, susu, kacang hijau, beras, dan telur.
Vitamin B2 (Riboflavin): Sayuran hijau, kuning telur, dan susu.
Vitamin B3 (Niacin): Buah-buahan, gandum, hati, ikan, dan kentang.
Vitamin B5 (Pantothenic acid): Daging, susu, sayur-sayuran hijau, dan hati.
Vitamin B6 (Pyridoxine): Kacang-kacangan jagung, beras, hati, ikan, dan daging.
Vitamin B12 (Cobalamins): Telur, hati dan daging.

Seandainya si kecil tidak menyukai makanan-makanan sumber Vitamin B Kompleks, anda boleh memberikan vitamin kepada anak anda dan seharusnya SHAKLEE menjadi pilihan anda  kerana SHAKLEE SEMEMANGNYA SEMULAJADI.
Vita-Lea® for Children Chewable

  • Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
  • Sumber kalsium pembina tulang
  • Baik untuk kesihatan
  • Bekalan harian untuk vitamin B
Wassalam.
"Cik Iza"Nazriza Binti Suratman
Member ID : 906325
Mobile : 017-7365931
Email : izariza72@yahoo.com

SET CADANGAN BAGI KANAK-KANAK


KEDUA2 SET DI ATAS ADALAH CADANGAN BAGI SET KANAK-KANAK, IANYA MENGANDUNGI SUPLEMEN YANG TERDIRI DARI :-


1) OMEGA GUARD

KENYATAAN TENTANG PENTINGNYA OMEGA

Jakarta (ANTARA News) - Minyak ikan memiliki banyak manfaat untuk kesehatan manusia, salah satunya adalah untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, kata dokter spesialis gizi klinik dari FKUI-RSCM, Dr. Fiastuti Witjaksono, SpGK. 


"Minyak ikan dapat menjadi suplemen untuk tumbuh kembang anak dan kesehatan orang dewasa, karena mengandung banyak zat penting," kata Fiastuti pada jumpa pers Champs Emultion di Jakarta, Rabu. 


Selain mengandung vitamin A dan D, minyak ikan juga mengandung lemak tidak jenuh ganda yaitu Omega 3 (EPA dan DHA) dan Omega 6. Asam lemak tidak jenuh ganda atau yang kerap disebut PUFA (polyunsaturated fatty acids), sangat bermanfaat untuk proses kecerdasan, penglihatan, dan sistem kekebalan tubuh balita. 

"EPA dan DHA penting untuk membanu pertumbuhan dan perkembangan susunan saraf pusat anak, karena jenis lemak tidak jenuh ganda ini mencapai 30 persen dari total berat otak," ujar Fiastuti. 


Selain itu, minyak ikan dikatakan Fiastuti juga bermanfaat untuk mencegah aterosklerosis(penyumbatan pembuluh darah) akibat inflamasi, serta penyakit jantung koroner. 


Lebih lanjut Fiastuti mengemukakan bahwa lemak ikan adalah lemak yang paling sehat dibandingkan dengan lemak hewani lainnya. 


Hal itu dikarenakan, ikan memiliki tingkat kolesterol yang sangat rendah, namun gizi dan protein yang tinggi. 
"Ikan cod, salmon, tongkol, ikan kembung, serta ikan tuna adalah beberapa ikan yang kaya akan lemak tidak jenuh ganda. Ikan-ikan ini biasanya hidup di perairan laut dalam dingin," demikian Fiastuti. 
(M048)

" Minyak ikan dapat menjadi suplemen untuk tumbuh kembang anak dan kesehatan orang dewasa, karena mengandung banyak zat penting,"


* kenyataan tambahan : sila google translate jika anda tidak paham artikel di atas yea, Tq

Editor: Ruslan Burhani


OMEGA GUARD SHAKLEE

- Menggalakkan pertumbuhan mental untuk dewasa dan kanak-kanak
- Mengurangkan paras kolesterol dan tekanan darah
- Mengurangkan risiko kanser payudara, prostat dan usus
- Mengurangkan radang sendi

Kenyataan di atas adalah sebahagian sahaja kebaikan Omega dari Shaklee, pilihlah SHAKLEE untuk vitamin anda kerana SHAKLEE SEMEMANGNYA SEMULAJADI.


2) MEAL SHAKES


Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:•    Sarapan segera yang berkhasiat

•    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli


•    Hidangan segera untuk para atlet


•    Kudapan menarik pada bila-bila masa


•    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.

Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk asid amino yang perlu dan juga tidak perlu.

Ianya juga sesuai untuk anak-anak kita yang jarang bersarapan ke sekolah @ yang liat sangat nak makan @ yang memilih makanan (asik2 nak hotdog, nugget, burger...yang ni anak saya he he he). Sekurang2 meal Shakes boleh dibuat alas perut sebelum waktu rehat di sekolah. Selain sedap (perasa vanilla), ianya juga berkhasiat.

Janganlah kita berlengah lagi tentang apa2 jua kebaikan untuk anak sebab di zaman yang serba mencabar, segala2nya tercabar, makanan berkhasiat @ tak berkhasiat sama sedapnya. Kita tidak boleh kata tidak @ mengelaknya kerana memang tidak dinafikan kelazatannya...

Antara langkah terbaik, lindungilah anak anda ambil makanan tambahan @ vitamin dan semestinya vitamin yang dipilih haruslah SHAKLEE kerana SHAKLEE SEMEMANGNYA SEMULAJADI.

Wassalam.
"Cik Iza"Nazriza Binti Suratman
Member ID : 906325
Mobile : 017-7365931
Email : izariza72@yahoo.com