TENGOK JANGAN TAK TENGOK

Selasa, 30 Julai 2013

KESIHATAN, KECANTIKAN DAN AWET MUDA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, 

eh..macam nak berucap pulak kan...takpe lah, lagi pun CIk Iza dah lama sangat tak update blog ni. Sibuk ke? Tidaklah jugak, Cik Iza tak tau sejak dua menjak ni dilanda virus M..faham faham ajalah apa maksudnya, sesiapa yang masih blur @ kurang faham dengan bahasa itu, buat-buatlah faham..

Hari ni Cik Iza  nak bincangkan, rasanya lebih sesuai tentang bercerita lah ye, sebab kalau bincangkan tu untuk golongan pro aja, Cik Iza nak cerita pasal tajuk di atas tu di atas pandangan CIk Iza sendiri...ye lah pandangan Cik Suri rumah ni berdasarkan pengalaman sendiri @ orang-orang yang terdekat dan bukan lah dari pandangan golongan profesional seperti doktor @ professor @ yang berkaitan dengannya. Takut - takut disalah erti kan bahaya.

KESIHATAN dululah yea, semua sudah sedia maklum kesihatan amat penting untuk semua golongan manusia tanpa mengira jantina, tua, muda, kecil, besar, hitam, putih, kurus, gemuk...apatah lagi di zaman pemanasan global ni, kesihatan amat penting untuk dititik beratkan....lagipun, kita semua sekarang sudah celik kesihatan (eh ada eh? ingat celik it aja..adalah....), kita dah mula prihatin tentang kesihatan. Terutama Cik Iza lah, kebetulan cerita2 ni bulan puasakan? CIk Iza berbuka dah tak minum ais lagi lah untuk tegukan pertama ..cewah..Cik iza takut lah, mula2 dulu takdenya nak ikut peraturan...main teguk aja, sejak2 dah berumur ni, Cik Iza tak tau lah, dah kalah dengan minuman berais terutama yang bergas..boleh lah nak minum bukan tolak langsung, cuma dikurangkan jumlah pengambilannya, kesan yang Cik Iza dapat kalau ambil berlebihan? Cik Iza akan pening kepala...senoneng kata orang tu, bila kepala dah sakit, Cik Iza surrender lah, mula lah nak naik angin aja...duduk, baring, menjelor..semua dah tak betul, nak tido pun tak boleh....tak fokus gitew nak tido kalau kepala tengah sakit..
Cik Iza kena jugak ingatkan diri Cik Iza tentang hal pengambilan ais dan air bergas ni, maklum kejap lagi nak raya, teringat raya 2 tahun lepas, ya Allah, semua anak2 buah kata CIk Iza mengantuk sebab mata layu aja masa menziarahi rumah sanak saudara, demi Allah tak ada niat nak mengantuk, dia orang dah salah faham, CIk Iza masa tu sakit kepala yang amat sangat...tidak tertahankan...yang menziarah pulak pergi beramai-ramai, takkan dia orang nak melayan kan kita sorang, sakit sikit nak balik..layan kan ajalah..puncanya? Cik Iza minum banyak sangat air gas...masa tu macam dah mabuk gas agaknya, satu rumah minum satu gelas, satu hari banyak rumah pergi..konvoi lah katakan...dah semua rumah hidangkan air gas, Cik Iza ni lak malu konon nak mintak air len lain, nak mintak air masak tak best pulak, orang lain minum air manis...he he mengada pulak tu, tak sedar kekurangan diri langsung...
Mula-mula memang okay, Cik Iza layankan aja, dah lah makan tak hengat...tuan rumah dah pelawa, menolak kang kecik hati pulak...dah lah yang mempelawa tu sepupu, ipo duai, mak mak sedara...apa lah daya Cik Iza menolak kan? hemmm konon je, padahal memang nak isi perut sendiri, maklum le, masakan nya mak oi sedap-sedap lak tu.....cerita diatas ditulis memang sebelum puasa n raya, maaflah sebab Cik Iza hanya sempat pot selepas dah nak habis raya dah pon...Alhamdulillah raya tahun ni Cik Iza control, tak minum ais sangat n tak minum air bergas, yang bestnya pulak, banyak rumah yang hidangkan air buat sendiri (hah air apa tu?) air bukan gas ler, sirap, grape, oren dan yang sewaktu dengannya..he he kiranya selamat lah CIk Iza....Lagi satu Sihat itu adalah anugerah Allah yang tak ternilai, jagalah kesihatan sewaktu kita masih muda dan terdaya, jagalah pemakanan sebaik mungkin, berhenti sebelum kenyang....susah kan nak buat...selagi belum erkkkkk memang macam lum kenyang aja....berpada2 lah maksudnya, Cik Iza bercerita ni sebab nak ingatkan diri sendiri, Cik Iza dah masuk 4 series dan Cik Iza terus terang lah yang CIk Iza sekali pon not even once (ceh terkeluo omputihnya)..cek kat spital or klinik? cek yang menyeluruh lah tu, takat demam Cik Iza ada lah pergi...Sebab? Cik Iza takut...kenapa? takde jawapan untuk itu...setakat ni lah dulu Cik IZa celoteh, karang2 Cik Iza sambung..malam2 nih dah ketandusan idea pulak, katanya.....lama sangat tandusnya yea...takpe lah slow2 kata orang tu....

HE HE GAMBO NI SAJA-SAJA NAK BAGI MOOD RAYA...

Esok2 kita citer lagi yea,

Salam Sayang,
Cik Iza Pengedar Shaklee : ID 906325/0177365931



Catat Ulasan